Jag är en snart 20-årig kille som för drygt 4 år sedan drabbades av höftproblem av relativt elak form med resultatet att min ena höftkula mer eller mindre ruttnade bort. Efter fyra operationer har jag nu slutligen en höftprotes och är i princip helt besvärsfri.
Min fundering gäller de röntgenundersökningar jag genomfört under dessa år med problem. Totalt fick jag under dessa fyra år lägga mig under röntgenmaskinen ungefär 10 gånger. Vid en del av dessa fick jag pung- och penisskydd av bly eller liknande material. Men vid majoriteten av undersökningarna fick jag dock inte det, ibland med motiveringen att det skymde för bildtagningen men oftas utan att få en vettig anledning varför jag inte fick något skydd.
Så här i efterhand börjar jag bli orolig över att kanske fått för mycket farlig strålning på framförallt testiklarna.
Min undran är hur risken för framtida cancer, försämrad spermakvalité, skadade könsceller och liknande ser ut för mig. Vidare, var kan jag vända mig i frågan för ytterligare hjälp/provtagning etc.
Man ska alltid kunna motivera användningen av röntgenstrålar, det vill säga man ska göra bedömningen att nyttan med bestrålningen är större än risken. Helt klart är att du har haft stor nytta av de röntgenundersökningar som du har genomgått, då du idag är besvärsfri.
Vilken risk har du då utsatts för? Rent generellt kan man säga att risken med strålning är liten. Risken man utsätts för är att friska celler påverkas negativt så att det så småningom omvandlas till en cancerceller. Det är de celler som blir bestrålade som kan påverkas. I ditt fall är det testiklarna som är det strålningskänsliga.
Varje år drabbas ungefär 300 svenska män av testikelcancer. De allra flesta av dessa har inte blivit bestrålade. Huvuddelen av dessa cancrar beror alltså på annat än strålning. I brist på bättre uttryck brukar jag kalla dessa för ”naturligt” förekommande cancrar. Risken att du ska drabbas av testikelcancer på grund av strålningen är klart mindre än den ”naturliga” risken. Du har visserligen fått en något förhöjd risk att drabbas, men totalt sett är ändå risken väldigt liten.
Varken din fertilitet eller dina ”framtida” barn påverkas negativt av att dina testiklar har blivit bestrålade. Tidigare trodde man att strålskador skulle kunna överföras till kommande generationer, men numera vet man att så inte är fallet. Fertiliteten kan minska vid bestrålning, men då krävs stråldoser som är flera hundra gånger högre än de som du har fått.
Men om nu röntgenstrålningen inte är så farlig, varför använder man då testikelskydd? Jo, om testikelskyddet inte stör röntgenundersökningen, så är det ett enkelt sätt att minska den lilla risk (att få testikelcancer) som trots allt finns. Man resonerar som så, att det är onödigt att ta risker om man inte behöver, även om risken är väldigt liten.
M.O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen, Helsingborgs lasarett