Revben på lungröntgen

 Jag har idag varit på lungröntgenundersökning. Det gör mig nyfiken på vilken teknik det egentligen är som används. Det kan väl rimligen inte vara konventionell röntgen eftersom det bara visar ben. 

Lungröntgen
Lungröntgen

Jodå det var det med största sannolikhet.
När man använder konventionell röntgen ställer man in hur hög ström som ska träffa den anodtallrik som genererar röntgenstrålen. Enkelt förklarat kan man säga att hög sk. rörström (energin i röntgenstrålen) minskar kontrasten i bilden och visar ”mjukdelar” bättre. Låg rörström ökar kontrasten i bilden vilket är lämpligt för avbildning av skelettet. Beroende på vad som ska framträda bäst på röntgenbilden så ställer man in hur ”kraftig” röntgenstrålen (rörströmmen) ska vara.

Oavsett vad man röntgar med konventionell röntgteknik så kommer skelettet med på bild. Vid lungröntgen, med hög rörström, framträder lungvävnaden och blodkärlen bra medan skelettet blir mer diffust. Dock ses revben, rygg, etc. så pass bra att man även kan ställa en enklare diagnos  på dessa, t.ex. revbensfrakturer, om även sådant ses på bilden.
Så det kan tyckas finnas mer skelett på röntgenbilden än lunga men exponeringen är optimerad för lungvävnaden vid lungröntgen.

 K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024 :. IncRW 2024