Om jod inför strålning

Kan man äta jodtabletter i förebyggande syfte utan att riskera någon sorts biverkning?

Det finns olika sorters jod, dels stabilt jod som inte strålar och dels radioaktivt jod som strålar. All form av jod (både stabilt och radioaktivt) som vi får i oss tas upp av vår sköldkörtel. Detta pågår tills sköldkörteln är mättad med jod. Får vi i oss radioaktivt jod kommer sköldkörteln att bli bestrålad och om halten av radioaktivt jod är tillräckligt stor kan sköldkörtelns funktion försämras och eventuellt kan även sköldkörtelcancer uppstå fem till tio år efter bestrålningen.
Om t.ex. ett kärnkraftverk havererar kan detta resultera i stora utsläpp av radioaktivt jod. Tar man då stabilt jod i form av jodtabletter kommer sköldkörteln att mättas med stabilt jod och därmed kommer sköldkörteln inte att ta upp det radioaktiva jodet.

Att äta jodtabletter är inte bra. Men att få i sig radioaktivt jod som gör att sköldkörteln blir bestrålad är heller inte bra. Riskerar man att utsättas för större mängder av radioaktivt jod väljer man det alternativ som är minst dåligt, och det är att äta jodtabletter.
Det finns ingen anledning för oss i Sverige att äta tabletter som innehåller stabilt jod med anledning av problemen i de Japanska kärnkraftverken.

Den mängd radioaktivt jod som med vindar kan föras till Sverige är tack vare utspädningen i atmosfären försvinnande liten och helt ofarlig.

M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen, Helsingborgs lasarett

Ett svar på ”Om jod inför strålning”

  1. Jag undrar om radioaktivt jod är cancerframkallande, jag blev behandlad med ett mått jag glömt, men det var siffran 175 som nämndes.
    Alla sa till mig att det var ofarligt, men nu när vi får in jod i Sverige börjar jag bli tveksam.
    Hur många millisievert har jag blivit utsatt för, och ska jag undvika något för att få i mig mindre strålning?
    Jag har försökt att ta reda på cancerrisken innan behandling, men hittade inte några svar direkt
    Tacksam om ni kan hjälpa mig.

    Se vårt [ svar ]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024 :. IncRW 2024