Jag är en 16årig tjej som i år fick reda på att jag hade en tumör (cysta) på min äggstock. Jag hade vart på en njur röntgen och blivit ombedd att komma tillbaka senare under dagen för att göra ett ultraljud. Läkaren mixtrade o donade men efter ett tag kunde undersökningen börja. Läkaren frågade inte någon gång under tiden om jag hade någon anhörig med mig. För min moster satt utanför o väntade. Men efter ett tag så säger läkaren till mig att: ja det ser ut som att du har en tumör här!.. Jag blev ju väldigt ledsen för de första jag tänkte på var ju canser.
För det första jag tänkte på var ju cancer men han sa bara att det är vanligt att unga tjejer får tumörer och i dom flesta fall brukar dom försvinna efter ett tag.
Får verkligen läkare göra så här?? Bara säga rakt upp o ner att man har en tumör?? Utan att fråga om man har med sig någon anhörig??!… Själv så tyckte jag att det var väldigt fel! Men jag vet ju inte riktigt vad som är rätt eller fel på detta.. Vad säger ni?
Nej din läkare FÅR INTE yttra sig sådär till dig direkt utan du har sällskap av någon närstående vuxen!
Att delge en patient svar från en undersökning regleras av flera paragrafer i Patientlagen. Där står bla ”När patienten är ett barn (<18år) ska även barnets vårdnadshavare
få informationen” samt ”Informationen ska anpassas till mottagarens ålder, mognad…”.
Hur man blir bemött beror mycket på personlighet hos motparten. Det kan tyckas enormt oetiskt att oförberett slänga ur sig denna diagnos (resultatet av undersökningen) till dig. Även om den förmodligen inte var av den allvarligare sorten (vattenfylld cysta?). Men för dig som hör detta för första gången upplever det mer allvarligt. Läkaren får således väga sina uttalande mot detta.
Inte bara för att du är ung, vilket dock gör det ännu viktigare för ett genomtänkt förfarande, utan detta gäller oavsett åldersgrupp, socialgrupp, mm. som man för en dialog med.
Man borde kunna kräva lite bättre med tanke på att i läkarutbildningen ingår flera återkommande teman om etik och patientkommunikation.
Att en läkare kan upplevas ”fumlig” och ”virrig” betyder dock inte på okunskap hos denne. Det är återigen en personlighet som visar sig.
Att som vårdpersonal hela tiden ”väga sina ord på tungan” i vårdarbetet kan avtrubba det personliga bemötandet mellan vårdpersonal och patient oavsiktligt. Det är dock lätt att säga fel i ett hetsigt och kravfyllt arbete som vårdyrket utgör!
Våra läkare meddelar ofta patienterna resultat i samband med någon specifik undersökning eller om patienten frågar… om detta nu inte visat sig vara mer allvarligt. Om ”invecklade besked” ska delges en patient ska detta ske hos den egna doktorn och/eller i sällskap med annhörig, god vän, etc. Aldrig oförberett!