Ska undersöka mina ena lunga för tredje gången med datatomologi röntgen. Jag är orolig för den strålning denna röntgen ger. Skulle det inte vara mer lämpligt med magnetröntgen?
Dagligen utsätts vi alla för strålning från exempelvis markytan, atmosfären (s.k. kosmisk strålning) och från radon i luften. Denna strålning kallas bakgrundsstrålning. Stråldosen vid en datortomografisk undersökning motsvarar ungefär ett års bakgrundsstrålning.
En röntgenundersökning är viktig som en del i vårdkedjan, både för att ställa diagnos och för att göra korrekta uppföljningar. Vid alla undersökningar som innebär stråldos till patienten måste alltid nyttan av undersökningen överstiga risken, och då patienten redan genomgått tidigare undersökningar utförs alltid en individuell bedömning före undersökning.
Magnetkameraundersökning (MR) är väldigt känslig för rörelser, vilket i praktiken betyder att patienten måste vara mycket stilla under tiden för bildtagningen. Eftersom lungor och hjärta ständigt befinner sig i rörelse skulle en lungundersökning med MR behöva triggas, d.v.s. synkroniseras, med lungornas rörelser, vilket är svårt att uppnå med fullgott resultat. Dessutom sitter hjärtat nära lungan vilket gör att man ändå får försämrad bildkvalitet på grund av hjärtrörelsernas påverkan på lungan. En CT-undersökning är inte lika känslig för rörelser och går dessutom så snabbt att patienten oftast klarar av att hålla andan under tiden för bildtagningen. CT som metod ger mer information än MR när det gäller undersökning av lungorna, vilket är anledning till att man inte utför lungundersökningar med MR.
M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett
J. M., K. R. sjukhusfysikerstuderande
Lunds Universitet
Hej, har haft mångåriga problem med ryggen, korsbensfraktur,strålar ner i bena,dommningar har gjort slät, och mr röntgen nu det dom upptäckte var kärlnystan, men har ej fått reda på vad som ska göras. Vad är kärlnystan? Mvh Anne