Jag röntgades vid tre tillfällen förra hösten eftersom jag åkt in akut till sjukhus med huvudvärk, bröstsmärtor, m.m. De röntgenundersökningar som då gjordes var 1. huvud, 2. lungor samt 3. buk (vad jag förstår var röntgenundersökningen av huvud och buk s.k. skiktröntgen, medan jag vid röntgen av lungorna fick stå framför en skärm vid undersökningen). Man frågade innan undersökningarna om jag var gravid, och jag sa att jag var osäker. Undersökningarna genomfördes ändå. Jag fick senare veta att jag var gravid, och att befruktning sannolikt skett bara några dagar innan röntgen utförts.
Har nyligen fött en välskapt flicka, men är naturligtvis oerhört orolig då jag hört sägas att röntgen medför ökad cancerrisk hos barnet (och jag utsattes ju alltså vid hela tre tillfällen för röntgenstrålning).
Vad jag nu skulle vilja veta lite mer om är:
1. Är det generellt som cancerrisken ökar, eller är det specifika former av cancer som gynnas mer av röntgenstrålning?
2. Är denna förhöjda cancerrisk något som för barnet kvarstår genom hela livet, eller något som s.a.s. är mest giltigt under de första åren? (Det är ju naturligtvis en ständig källa till oro inför framtiden om denna risk kvarstår genom hela livet.)
Inget att vara orolig för. Det är först ca fem veckor efter befruktning som det finns en liten risk att fostret/barnet senare i livet eventuellt utvecklar en cancersjukdom till följd av bestrålningen. Denna risk ska dock inte överdrivas, den är mycket liten. I ditt fall gjordes undersökningarna kort tid efter befruktning och då finns det ingen risk alls för en framtida cancer. Risken med bestrålning tidigt efter befruktningen är att det befruktade ägget på något sätt skadas och därför inte fäster i livmoderslemhinnan.
M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett