Vid Bells pares genomförs röntgen då? I sådana fall vad för slags röntgen, magnetröntgen, datormografi eller annan röntgen? Vad finns det för faror med röntgenundersökning av huvudet? Hur är riskerna med datormografi resp. magnetröntgen?
Bells pares ställes oftast på de kliniska fynden. Dvs. genom de symtom iform av känsel-, smakbortfall, värk, etc. i ansikts-halsregionen patienten har. Undersökning med MR göres i de fall ev. differentialdiagnos (andra orsaker) kan misstänkas. Dvs. för att främst utesluta allvarligare sjukdomar så som tumör och metastaser. Undersökning med CT göres endast som komplement till vidare utredning om tumör eller metastaser finnes.
De ytterst små risker det finns med dessa undersökningar är vid användandet av kontrastmedel i blodet. Kontrastmedel kan vara ohälsosamt om patienten har dålig njurfunktion, är tablettbehandlad diabetiker eller är allergisk mot kontrastmedel eller viss mat.
Har precis fått veta att min son fått diagnosen Bells pares. Halva ansiktet är förlamat och man har gjort skiktröntgen på hjärnan + tagit massa prover mellan kotorna. Jag är så ledsen! Vad finns att göra?
Jättetråkigt när ens barn eller annan nära anhörig blir sjuk.
Det här med den kliniska behandlingen av neurologisk patologi är inte vårt bästa område.
Ansiktspares (förlamning) kan ju uppkomma av olika orsaker.
Har för mig att vanligaste orsaken till Bells Pares hos främst barn är pga. Borelia.
Svår inre öroninflammation kan också sätta sig på ansiktsnerven som löper strax ovan örat ut mot ansiktet.
Det är ofta just virusinfektioner som påverkar ansiktsnerverna som då troligen kan behandlas med antibiotika eller kortison.
Om inte en virusutlöst pares är total och väldigt långt gången så går det att behandla medicinskt och troligen utan efterföljande kvarvarande defekter.
Prov tas på ryggmärgsvätskan vid misstänkt nervpåverkan orsakad av just Borelia.
CT (skiktröntgen) av hjärnan görs för att utesluta ev. annan orsak till denna nervpåverkan.
Ofta målar man ”f-n på väggen” som förälder. Vilket är fullt förståeligt.
Hör mer med din doktor om vad utredningarna kommit fram till, hur behandlingen ser ut, förväntade behandlingsresultat, tidsramar, mm.
Man ska ställa krav på sin doktor om fullständig och framför allt begriplig information.
Var inte rädd för att ringa din doktor ofta vid frågor.
K.T.- rtgssk
Röntgen Helsingborg