Att klä av sig

Fråga Jag undrar om man verkligen måste klä av sig inför en röntgenundersökning.
Om jag ska göra en lungröntgen , måste jag då ha helt bar överkropp? går det inte lika bra om jag har en tunn t-shirt på mig?
Om jag ska göra en datortomografi av hjärnan måste jag då ta av mig tex mössa, huvudduk et c ?
Röntgen strålarna går ju ändå igenom både hud, inre organ , skallben etc så vad kan möjligtvis kläder göra för skillnad?
Till saken hör att jag vet att man gör olika på olika sjukhus, på en del ställen får man ha kvar tex t-shirten och behöver alltså inte ta av sig allt medans på andra ställen är man tvingad att ta av sig rubbet.
mycket tacksam för svar.

Svar Jo det är ju så att det skiljer mellan olika kliniker och även mellan olika personal inom en och samma klinik.
Mycket berorende på hur ”nitisk” röntgensjuksköterskan är som utför undersökningen.
För att vara på absolut säker på att inte få med strukturer i röntgenbilden, av ett klädesplagg, så bör vissa kläder tas av. Nu  är det så att tunnt tyg knappast syns på röntgenbilden så T-shirt, huvudduk, tunna byxor, etc. kan man ha på sig. Det går bra att ha mössa, linnen, jogging-byxa, mm. vid CT-undersökningar.
Detta så länge det inte finns metall, pärlor, knappar, dragkedja, spännen, mm. i klädesplagget som då skymmer eller ger störningar i bilden.

Men som sagt beror det på vem som undersöker dig. Klä dig som ovan och fråga så går det säker bra att behålla kläderna på.

Svarat av K.T. rtgssk.
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

4 svar på ”Att klä av sig”

  1. Hej Lollo

    Anser man sig blivit fel behandlad/undersökt, obehagligt bemött eller upplevt annan kränkande behandling ska man absolut kontakta berörd vårdenhet för detta.

    Vi tycker därför att du i första hand telefonledes ska kontakta aktuell röntgenkliniks enhetschef, verksamhetschef eller liknande och påpeka dina synpunkter om hur du blev undersökt.
    Om man inte anser detta räcker eller anser sig få gehör för sina synpunkter ska man kontakta Patientnämnden i det landsting man bor.

    Inom vården måste vi upptäcka och åtgärda om vårdpersonal beter sig oprofessionellt eller kränkande mot patienter. Detta kan vi inte göra utan information från patienter och annan vårdpersonal.

    Mvh

    K.T. rtgssk
    Röntgen Helsingborg

  2. Det är uppenbart att den manlige röntgensköterskan som tog röntgenbilder på mig, tog sig friheter utöver vad han egentligen borde ha gjort, anser jag.
    Att jag blev ombedd att ta av mig jeansen var inte så underligt. Med tanke på att det skulle tas bilder på knät. Men resten fanns ingen anledning. Jag hade ett linne också under koftan, som han i så fall hade kunnat sagt åt mig att ta på, efter att ha tagit av bh:n På den fanns ju hyskor i metall, som det gör på bh. Jag skulle inte röntga hela ryggen, utan ländryggen och höfterna, och där har man ju ingen bh på sig, eller hur?
    Ni skriver som svar till mig, att man normalt sett inte ska behöva undersökas ”halvnaken” Om jag inte hade tagit på mig koftan, så hade jag varit nästan naken, bara iförd trosor! Ni svarar lite svävande, att det beror på hur nitisk den är som undersöker. Detta kallar jag inte för att vara nitisk! Det var enbart en kränkande handling som han utövade mot mig, i egenskap av den yrkesroll som han har. Det fanns inga långa linnen eller skjortor att låna och ta på sig, som det ska finnas. Jag känner mig nu bara äcklad av att ha varit där.
    Jag hoppas fler reagerar på vad han gör, och hur han är mot sina patienter. För det var säkert inte första, och inte sista gången heller. Vart vänder jag mig när jag gör en anmälan?

  3. Hej

    Nu vet vi inte riktigt hur dina kläder såg ut men man ska normalt inte behöva undersökas ”halvnaken”.
    De flesta klädesplagg som inte innehåller metall, grövre knappar, pärlor, etc. lämnar oftast inga spår i röntgenbilden.
    Joggingställ utan knappar, sport-bh, strumpbyxor, etc. går normalt sett alldeles utmärkt att ha på sig vid bildtagningen.
    Jeans kan däremot ibland ses i bilden beroende på de tjocka sömmar dessa byxor oftast har.

    Alla röntgenkliniker ska ha egna långa linnen/skjortor man kan få låna inför undersökningen som går bra att ha på sig vid röntgen. Oavsett metod och typ av röntgenundersökning.
    Men som sagt det kan bero på hur nitisk den som undersöker är….

    K.T.
    Röntgen Helsingborg

  4. Har alldeles nyligen röntgat mitt ena knä, ländryggen och båda höfterna, av en manlig röntgensköterska.
    Blev tillsagd att ta av mig långbyxor, tröja, kofta och bh. Tog av detta, men tog på koftan igen. Knät blev röntgat först. Det tog 4-5 minuter. Skulle vara i några olika ställningar. Hade jag inte haft koftan på mig, så hade jag stått där i bara trosorna den tid det tog. Helt omotiverat!
    Efter det fick jag lägga mig på en brits på rygg. I lite olika vridna ställningar. Sen efter några bilder drog han upp min kofta och delade på den, så mitt ena bröst blottades, och lite av det andra. Jag lät det först vara så. Tänkte att kameran kanske skulle ta bilder lite högre upp. Men nej, så blev det inte. Kameran kom som högst i maghöjd. Så jag drog ner koftan igen, och fler bilder togs. Utan att han sa något om det.
    Jag undrar nu varför jag i princip skulle ha bara trosor på mig? Har röntgat både rygg, ländryggen och höfter tidigare, men inte varit med om att behöva klä av mig på detta sätt.
    Nu undrar jag: är det verkligen motiverat, var det nödvändigt? Jag kände mig faktiskt kränkt, och har inte upplevt och känt det tidigare. Brukar inte känna mig utsatt i sådana här situAtioner, men det gjorde jag nu. Fick en känsla både under tiden, och efteråt, att han sa till mig att klä av mig de plagg jag gjorde för ”att få titta”.
    Jag gick därifrån med en obehaglig känsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024 :. IncRW 2024