Har gjort datortomografi med kontrast via blodet på halsen och då såg man en förändring på ena lungan. Har fått ny tid för datortomografi på lungorna med både kontrast via blodet och kontrast som jag skall dricka.
Min fråga är: är det den optimala röntgen när man använder sig av 2 kontrastmedel, i så fall, varför blir det då inte gjort redan från början?
När man undersöker halsen med CT kommer endast övre delarna av lungorna med på bild. Man får således ingen fullständig undersökning av lungorna.
Det är normalt att man vid CT av buken, förutom kontrast i blodet, även dricker kontrastmedel inför undersökningen. Kontrast dricker man för att på CT-bilderna dels lättare kunna urskilja tarmarna från alla andra organ i buken.
Detta behövs ju inte vid undersökning av enbart lungorna och uppåt där endast en ytterst liten del av övre delarna av buken kommer med på bilderna.
Att man inte gör ”det hela” när man ändå är igång beror på att bildtagning och kontrasttillförseln till blodet är optimerad för olika organområden. Både mängden kontrast och när bildtagningen sedan startar efter injektionen är optimerad för ett eller flera specifika organs ”uppladdning” med kontrast. Även förberedelserna är olika (dricka, etc.). Sedan ska man inte glömma att strålningsmängden ökar vid avbildning av större områden.
Nu ska man inte överdramatiserar strålningsrisken. Krävs en kompletterande undersökning är detta helt klart indicerat med tanke på patientens hälsa.
Men att på så sätt öka totala strålningsmängden till en stor population är inte befogat (eller lagligt).
K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett