Varför är det inför en röntgenundersökning viktigt att patienten är rätt förberedd både ur medicinsk synpunkt och ur patientsynpunkt?
Dessa två begrepp går mycket i varandra och “hand i hand”. Det finns tvåstora aspekter varför en patient ska förberedas.
Den första är för att erhålla optimala förhållande som ger bra “röntgenbilder” och som ger ett tillfredställande undersökningsresultat där man, utifrån dessa bilder/media, kan ställa en säker diagnos för ev. vidare behandling eller åtgärd.
Den andra aspekten berör patientens säkerhet och välbefinnande. Flertalet undersökningar är även sk. interventionella åtgärder. Detta betyder att man ev tvingas både sticka och skära i patienten vid “undersökningen”. Om… det efter en undersökning visar sig att patienten omedelbart behöver opereras, går inte detta om patienten inte är, t.ex. fastande (för narkos), där blodprov inför ev. blödningar har tagits (pat. kan då förblöda vid ev. operation), ingen vet om rätt blodgrupp finns i sjukhusets blodbank för att ge vid ev. operation, etc., etc.
Många “undersökningar” kräver även lugnande medicinering inför och en säng att vila i efteråt för patientens välbefinnade.
Så.. fastän vissa förberedelser känns jobbiga för patienten så göres dessa inte i onödan.
K. T. rtgssk.
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett