Strålning vid tandröntgen

Jag ska få ett tandimplantat i nederkäken och har gjort en panoramaröntgen och en extraoral röntgen (jag tror att det heter digital volymtomografi). Hur mycket strålning får man av detta? Och hur mycket strålning får kroppsdelar utanför käken, tex svalg, strupe och näsa/öron?

I allmänhet är det låga stråldoser då det gäller röntgenundersökningar av käken. En panoramaröntgen ger mindre än 0,05 mSv i effektiv stråldos, vilket motsvarar någon veckas naturlig bakgrundsstrålning. Då det gäller stråldoser från en volymsdatortomograf har jag inte så bra koll på detta då vi ännu inte har denna typ av utrustning på röntgenavdelningen där jag arbetar. Men vad jag förstår så är den effektiva stråldosen även här liten, möjligen några tiondels mSv.
Stråldosen blir av naturliga skäl störst till de organ som blir direkt bestrålade vid undersökningen. Organ som ligger vid sidan om, blir utsatta för spridd strålning. Mängden spridd strålning avtar snabbt ju längre bort man kommer från området som undersöks. Att ge några siffervärden på stråldoser till organ som ligger utanför det undersökta området är komplicerat, så jag avstår från detta.

Tänk på att stråldoser kan anges på lite olika sätt. Då det gäller långsiktiga risker med strålning anges dosen som effektiv stråldos. Effektiv stråldos är ett mått på risken att drabbas av strålningsinducerad cancer. Då det gäller stråldos till enskilda organ brukar detta anges som absorberad stråldos. Detta är ett mått på hur mycket energi som har absorberats per massenhet i organet i fråga.

M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024 :. IncRW 2024