Oljud med MR

Fråga Gjorde MR rötgen ländrygg igår, min fråga är rent teknisk, vad är det som slammrar så högt? Ljudet ändrade karaktär mest hela tiden hörde inte ens musiken i lurarna.

Svar Magnetisk resonans (MR) är en teknik som utnyttjar ett starkt likformigt magnetfält. Detta magnetfält skapas av en elektrisk ström i en spole. För att kunna skapa bilder måste man dessutom under undersökningen ha varierande magnetfält som slås av och på. Dessa skapas också av elektriska strömmar i spolar. Magnetiska krafter är väldigt starka, och när man slår på och av de varierande magnetfälten så kommer spolarna som skapar dessa att hoppa till eftersom det likformigt starka magnetfältet, med magnetiska krafter, vrider spolarna lite grann. Det är när de elektriska spolarna hoppar till som det uppstår ett knackande ljud. För att kunna få en bild av kroppens inre behövs olika komponenter av MR-signaler. Hur högt det knackande ljudet är och hur ofta knackningarna kommer beror på vilken del av MR-signalen som samlas in.

Svarat av M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

2 svar på ”Oljud med MR”

  1. Jag gjorde denna MR av hjärnan för en månad sedan och upplevde likt som ovanstående kommentarer en hel massa oljud, detta trots både öronproppar och hörselkåpor. Musiken som spelades hörde jag knappt. Hade valt lugn musik men det var allt annat än lugnt och avslappnat. Jag talade om det för dem ( en sköterska) efter undersökningen men fick inget svar på varför det var så mycket ljud.
    Någon som kan svara på varför det var en massa oljud?

  2. Hej
    Jag var på MR idag och upplevde att det var väldigt hög ljudnivå trots både hörselproppar och kåpor. Att det slamrade eller knackade upplevde jag dock bara till viss del. Det jag hörde var en MÄNGD väldigt korta men kraftiga tonstötar i olika i en rad olika frekvenser. Om man tänker sig en t.ex. en mistlur där man delar upp signalen i en massa små delar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024 :. IncRW 2024