Om röntgen av buken

Matspjälkning betyder att den föda man tar in i munnen sönderdelas och tas upp av kroppen via mag-tarmkanalen.
Till matspjälkningsapparaten hör munhåla, tänder, tunga, gomsegel, svalg, matstrupe, magsäck, tunntarm, tjocktarm, ändtarm, lever, gallvägar, gallblåsa och bukspottkörteln. Det är således en stor del av kroppens organ som ingår i detta system som tar hand om föda och vätska för att vi som människa ska kunna tillgodogöra oss och utvinna energi från denna mat och vätska så vi kan fungera kroppsligt sett.

Det tar ca. 24-30 timmar för maten att passera från munnen till ändtarmen.

Varför röntga buken

Röntgen tunntarm med sond

Ett fåtal röntgenundersökningar av buken göres fortfarande med konventionell röntgenteknik , dvs. man tar enstaka röntgenbilder av buken.
På en konventionell röntgenbild av buken kan man bedöma tarmarnas gasinnehåll (luft), storlek på luftförande tarm, röntgentäta konkrement i njurar och gallbåsa, främmande kropp, större mängd ascites, mm. Denna enstaka bild är enkel för patienten och snabb att ta så utredningar om oklar besvär från buken kan inledas med en konventionell buköversikt.

Ileus (tarmvred) är den vanligaste indikation för sk. [passageröntgen] (länk) där man oftast behöver enstaka bilder över tid för att se förloppet av kontrastpassage genom tunntarmen. Som namnet på undersökningen antyder så göres denna undersökning för att konstatera om det finns passage genom tarmen eller det är stopp som i så fall oftast behöver opereras akut

Röntgen av buken med genomlysning tar längre tid då denna metod oftast används vid tillförsel av kontrastmedel med en dynamisk bedömning eller någon intervention av ett bukorgan.
Röntgen av mag-tarmkanalen, oavsett metod, kräver ofta tillförsel av kontrastmedel för att genomföras. Denna kontrast består då mestadels av uppslammad Bariumsulfat och vatten. Vid en akut indikation för undersökning av magtarmkanalen med kontrast används oftast sk. vattenlöslig kontrast. Vid misstanke på tarmperforation eller där patienten riskera kräka upp maginnehåll med kontrast bör denna kontrast bestå av vattenlöslig kontrast så som jodkontrast. Kontrastmedel med Bariumsulfat är inte vattenlösligt vilket kan ge allvarliga komplikationer om denna kontrast kommer ut i fri bukhåla (genom hål i tarmen) eller patienten aspirerar den till luftvägarna vid kräkning.

Metod

Konventionell röntgen

Stora flertalet diagnostiska undersökningar av bukens organ göres numera med [datortomografi] (länk).
Dock finns flera undersökningar där frågeställningen kräver en dynamisk avbildning som vid passage av kontrast inom olika tarmsegment. Dvs. man ser under ”röntgengenomlysning”1Vid röntgengenomlysning ser röntgenläkare/röntgensköterska hur kontrast, etc. rör sig genom magsäcken, tarmar, etc. i live-sändning på en TV-skärm. Detta är även förutsättningen för undersökning av flertalet ingrepp i njurar, gallvägar, urinvägar, mm. vad som händer vid tillförsel av kontrast, etc. Här visas live-bilderna direkt på monitorn och man kan på så sätt omgående få optimala diagnostiska bilder och då även bedöma kontrastpassage genom magsäcken eller tarmen.

Enskild bildtagning (exponeringen) med konventionell röntgen tar någon sekund där patienten i de flesta fallen då ligger ner på röntgenbritsen eller i sängen med en digital bildplatta under sig. Klarar patienten att hålla andan ger detta bästa förutsättning för en optimal röntgenbild.
Bilder på buken blir bättre om dessa tas där patienten ligger på ett fast röntgenbord med fast röntgenkamera.
Bilder på lös digital bildplatta under patienten i sängen riskerar alltid bli något sämre i kvalitet då det är fler faktorer som ska klaffa i samband med bildexponeringen.

Genomgår patienten en passageröntgen där enstaka röntgenbilder tages under en längre tid för kontroll av kontrastens passage genom tarmsystemet göres dess bildtagningar efter direktiv av röntgenläkare. Hur långa tidsintervaller mellan bildtagningarna bestäms utifrån hur snabbt kontrasten passerar igenom tunntarmen till tjocktarmen. Det kan ta allt ifrån 2 timmar till 2 dagar. Desto långsammare passage desto längre intervaller mellan bildtagningen.

Förberedelser

Flertalet röntgenundersökningar av buken kräver vissa förberedelser. Detta gäller dock inte för akuta undersökningar.

  • Normalt krävs någon form av fasta innan en tidbokad (elektiv) undersökning.
  • Fastar du är rökning eller snusning inte tillåtet under denna tid.
  • Egna viktiga mediciner ska du ta som vanligt.
    Svälj medicinerna med ytterst liten mängd vatten om medicinering sker strax innan själva undersökningen.

Inför en röntgenundersökning av buken som inkluderar någon form av förberedelser bör du fått instruktioner av den röntgenavdelning som utför undersökningen.
Har du inte fått några direktiv ska du troligen inte förbereda dig på något sätt.

Läs mer